Demokratia on löysä argumentti
Poliittinen osallistuminen ei missään nimessä ole vain äänestyskoppiin asettumista, vaan se lähtee siitä, että järjestötyö, ehdokkuus, kampanjointi ja luottamustehtävät herättävät kansalaisissa innostuksen lähteä mukaan vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Mitä useampi on mukana politiikan tekemisessä, sitä paremmin tietoisuus yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta leviää. Jos äänestysaktiivisuutta halutaan nostaa ja edustuksellisesta demokratiasta pitää kiinni, puoluelähtöisestä osallistumisesta pitää tehdä houkuttelevaa ja mielenkiintoista.
Kommentit
Puolueiden kaupunkikannatus
Puolueiden kaupunkikannatus on analyysi vuoden 2017 kuntavaaleista yli 100 000 asukkaan kaupungeissa. Puolueiden välillä on merkittäviä eroja valtakunnallisen ja kaupunkikannatuksen välillä. Kaupungitkaan eivät ole lainkaan samanlaisia. Analyysi haastaa keskustelemaan ehdokaslistojen pituudesta – ovatko pitkät listat demokratian edellytys vai sittenkin poliittisen osallistumisen hidaste?
Analyysit
”Poliittinen kokemus katsotaan hakijalle eduksi.”
Keskustelu poliittista virkanimityksistä on kiusallista seurattavaa. Poliitikot kiemurtelevat, rekrytoitavat häkeltyvät, kommentaattorit kiehuvat ja kansalaiset etääntyvät. Politiikan arvostus laskee ja joku ehdottaa jo virkamieshallitusta demokratiaa paikkaamaan.
Kommentit
Miehet lakanakaupoille
Hallitusta pidetään kaikkivoipaisena hyvässä ja pahassa. Vanhemmuuden ja työmarkkinoiden tasa-arvoasioissa toiveet ovat nyt perhevapaauudistuksessa.
Kommentit
Gallup julkisuuden peilinä
Välillä hyvä ja tärkeä asia peittyy huonon sanavalinnan aiheuttaman kohahduksen alle. Näin kävi Antti Rinteelle, kun hän tiivisti huolensa alhaisesta syntyvyydestä sanaan ”synnytystalkoot”. Twitterissä tapaus kyllä synnytti talkoot. Moittivia kannanottoja, irvailevia twiittejä ja vitsejä vilisi päivän verran feedissä. Siihen oli helppo osallistua itsekin.
Kommentit
Sirkus
Perussuomalaiset aikoo nimetä Laura Huhtasaaren presidenttiehdokkaaksi. Ilta-Sanomat (4.8.) ennustaa vaaleista poliittista sirkusta. Näin käykin, jos uutisia tehdään ­populistiehdokkaan ulostuloista sitä mukaa, kun tämä viljelee niitä haastatteluissa, paneeleissa tai sosiaalisessa mediassa.
Kommentit
Seitsemän näkymää Suomelle
Keskustelunavaus, jossa pohditaan yhteiskunnallisia mahdollisuuksia, ilmiöitä ja poliittisia valintoja. Teoksessa seitsemän poliittista ajatuspajaa on valinnut oman näkökulmansa tulevaisuuden Suomeen. Lisäksi pajat kommentoivat toistensa kirjoituksia – napakasti ja terävästi.
Pamfletit
Työn linja – osallisuus kunniaan
MITEN hyvinvointiyhteiskuntamme selviää globaalissa kilpailussa? KUINKA kannustinloukkuja puretaan, ja millaisiksi työelämää ja sosiaaliturvaa pitäisi kehittää? OLISIKO negatiivinen tulovero ratkaisu Suomelle?
Pamfletit
Paluu tulevaisuuteen
Eduskuntatyö pitää ajatella uudelleen. 90% eduskunnan virallisesta työstä on turhaa. Petos prosesseissa helpottaa petosta sisällöissä. Se on liian pitkään ollut tabu – peitteleminen ei toimi. Meidän on palattava tulevaisuuteen.
Pamfletit
Sosiaalinen media
Ajatuspaja on julkaissut kattavan yleisteoksen sosiaalisen median eri muodoista ja keskeisimmistä käyttötavoista. Myös viimeisimmät tutkimustulokset sosiaalisen median roolista vaalikampanjoissa esitellään, samoin esimerkkejä kehittyneistä käyttötavoista ja pohdintaa sosiaalisen median maailmassa vaikuttamisest
Selvitykset