Ajatuspaja ToivoJulkaisutSelvityksetKohti eurovaaleja 2024 -raportti kansalaiskyselystä

Kohti eurovaaleja 2024

Ajatuspaja Toivon ja Aula Researchin yhteistyössä laatimassa kyselyssä selvitettiin suomalaisten näkemyksiä eurovaaleihin liittyvissä kysymyksissä.

Raportti (PDF)

Eurovaaleista on tulossa ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaalit. Kansalaiset odottavat ehdokkailta kannanottoja ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, rajavalvonnasta ja sisäisestä turvallisuudesta. Myös Ukrainan sota sekä huoltovarmuus ja omavaraisuus ovat suomalaisia puhuttelevia aiheita.

Kansalaisten tuki Ukrainan auttamiseksi aseavulla on korkealla tasolla. Ukrainan tukeminen aseavulla saa jopa enemmän kannatusta kuin humanitaarisen tuen antaminen.

Suomen julkisen talouden sopeuttaminen EU:ssa määriteltyjen rajojen puitteisiin saa tukea kansalaisten parissa. Sopeuttaminen kerää kannatusta eri puolueiden kannattajien keskuudessa.

Kansalaiset suhtautuvat EU:n yhteisvelkaan varautuneesti. Suurempi osa vastaajista suhtautuu yhteisvelkaan kielteisesti kuin myönteisesti.

Kansalaiset tarkastelevat vihreää siirtymää ulko- ja turvallisuuspoliittisten näkökulmien kautta. Vihreän siirtymän teemoista tärkeimmiksi koetaan energiaturvallisuuteen liittyvät kysymykset: puhtaiden energiamuotojen edistäminen ja venäläisestä fossiilienergiasta irrottautuminen.

Raportti (PDF)
Raportin taulukot -liite (PDF)