Ajatuspaja ToivoMikä Toivo?

Mikä Toivo?

 

Ajatuspaja Toivossa työskennellään tutkimustiedon, poliittisen toiminnan ja julkisen keskustelun risteyksessä. Löydämme uusia keskustelunavauksia ja rohkaisemme ajattelemaan yhteiskunnallisista asioista uudesti. Tuotamme tietoa ja näkemyksiä poliittisen päätöksenteon tueksi.

Poliittisena ajatuspajana olemassaolomme perustuu puoluetoimintaan. Aihevalinnoissamme näkyy kokoomuslainen maailmankatsomus – myönteinen suhtautuminen kansainvälisyyteen, vastuulliseen markkinatalouteen ja yksilönvapauteen.

Ajatuspaja Toivon julkaisutoiminta koostuu ajankohtaisista kommenttikirjoituksista, analyyseistä, puheenvuoroista ja erilaisista projekteista. Järjestämme tilaisuuksia ja osallistumme seminaareihin. Teemme yhteistyötä järjestöjen, tutkimuslaitosten, yritysten, poliitikkojen, opiskelijoiden, virkamiesten ja median kanssa.

 

Taustalla Kansallisen Kulttuurisäätiö sr.

 

Ajatuspaja Toivon taustalla on vuonna 1935 perustettu Kansallinen Kulttuurisäätiö sr.. Säätiön tarkoituksena on sääntöjen mukaan ”tukea kansallista kulttuuria ja suomalaista yhteiskuntatutkimusta”. Säätiöllä ei tällä hetkellä ole muuta toimintaa kuin Ajatuspaja Toivo. Toiminnanjohtaja Sini Ruohonen on myös säätiön asiamies.

 

Ajatuspajat Suomessa

 

Ajatuspaja Toivo (ent. Suomen Toivo -ajatuspaja) perustettiin, kun Matti Vanhasen ykkös- ja kakkoshallituksen toimesta päätettiin käynnistää think tank -toiminnan kehittäminen Suomessa vuonna 2007. Yhteiskunnallista keskustelua katsottiin tarpeelliseksi terävöittää ja moniäänisyyden takaavaa, yhteiskunnallista päätöksentekoa avustavaa tutkimus- ja koulutustoimintaa Suomessa laajentaa.

Ajatuspaja Toivo toimii lähellä kokoomusta. Muiden puolueiden ajatuspajoja ovat SDP:n Kalevi Sorsa -säätiö, vihreiden Visio, keskustan Alkio, perussuomalaisten Suomen Perusta, vasemmistoliiton Vasemmistofoorumi, RKP:n Agenda ja kristillisdemokraattien Kompassi. Suomalaisella think tank -kentällä toimii myös useita ei-puoluepoliittisesti sitoutuneita ajatuspajoja, kuten esimerkiksi Libera, EVA, Magma ja Demos.

 

Rahoitus pääosin opetus- ja kulttuuriministeriöstä

 

Poliittiset ajatuspajat hakevat toimintaansa yleisavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä vuosittain. Hakukriteereissä painotetaan sitä, että toiminnan pitää täyttää tieteelliset kriteerit ja olla yhteiskunnallisesti vaikuttavaa.

Yleisavustuksen lisäksi Ajatuspaja Toivo saa toiminta-avustusta Kansallinen Kokoomus rp:ltä. Hankerahoitusta haetaan vuosittain myös Wilfried Martens Centre of European Studies -järjestöltä, joka on EPP-puolueiden think tank -organisaatioiden yhteinen kattojärjestö. Yksittäisiin tutkimushankkeisiin rahoitusta voidaan saada myös muilta yhteistyökumppaneilta. Esimerkiksi Gradupaja-hanke saa rahoitukseksensa Snellman-säätiöltä.