Ajatuspaja Toivo#Kaupunkivisio2030

#Kaupunkivisio 2030

 

Kaupungit ovat  alustoja osaamiselle, elinvoimaisuudelle ja kehitykselle. Kaupungeista riippuu pitkälti se, kuinka koronan aiheuttamasta talouskriisistä Suomessa noustaan. Myös ilmastopolitiikan tavoitteet ja keinot ovat pitkälti kaupunkien käsissä. Hyvinvointiin ja sivistykseen liittyvät toimenpiteet ovat kaikkein lähimpänä kaupunkien asukkaiden arkea.

Viisi kaupunkia, viisi kirjaa ja yli 50 kirjoittajaa. #Kaupunkivisio2030 on Ajatuspaja Toivon projekti, joka käynnistää keskustelun siitä, millaisissa kaupungeissa suomalaiset tulevaisuudessa elävät. Mikä on tärkeintä laittaa nopeasti kuntoon? Mitkä ovat pidemmän aikavälin tavoitteet?

Väitämme, että kaupunkipolitiikka on tärkeää ja siitä pitäisi puhua enemmän. Tutustu kirjoihin, kuuntele podcastit ja osallistu keskusteluun!

 

Kaikki kirjat ovat vapaasti luettavissa sähköisesti (klikkaa kansikuvaa)

 

 

Kolme keskustelua kaupunkipolitiikasta – kuuntele!

Miten kaupunkien ääni saadaan kuuluviin? Tarvitaanko talouskeskusteluun dystopian rinnalle urbaania toiveikkuutta? Mitä voimme oppia Piilaaksosta? Onko Lauttasaari maailman paras kaupunginosa? Taloudesta keskustelevat Ajatuspaja Toivon toiminnanjohtaja Sini Ruohosen kanssa ekonomisti Juha Itkonen ja Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki.


Sote-uudistus on välttämätön ja kaupunkien ääni pitää siinä saada kuuluviin. Mutta mitä muuta sisältyy hyvinvointiin? Löytyykö liikuntaan resursseja, ja osataanko kaupunkilaisia kuunnella? Onko Suomesta tullut tuhansien hankkeiden maa? Hyvinvoinnista keskustelevat Ajatuspaja Toivon toiminnanjohtaja Sini Ruohosen kanssa SUEK ry:n pääsihteeri Teemu Japisson ja Suomen Kuvalehden tuottaja Salla Vuorikoski.


Miten päästöttömyystavoite kannattaisi myydä kaupunkilaisille? Onko media kiinnostunut mistään muusta kuin repivistä kaavahankkeista? Miksi ympäristökysymykset kietoutuvat niin vahvasti demokratian ympärille? Ympäristökysymyksistä keskustelevat Ajatuspaja Toivon toiminnanjohtaja Sini Ruohosen kanssa Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen ja Etelä-Suomen Median sisältöjohtaja Silja Tenhunen.


Mistä kirjasarjassa on kyse?

Ajatuspaja Toivo julkaisee viisi kirjaa Helsingin, Oulun, Tampereen, Turun ja Vantaan tulevaisuudesta.  Yhteensä mukana on yli 50 kokoomuslaista kaupunginvaltuutettua. Myös useat kansanedustajat antoivat panoksensa projektiin: Tampereelta Anna-Kaisa Ikonen ja Sofia Vikman, Oulusta Mari-Leena Talvitie, Turusta Ilkka Kanerva ja Saara-Sofia Sirén sekä puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Kirjoissa visioidaan tulevaisuuden kaupunkeja lukuisista näkökulmista. Kaupunkilaisten hyvinvointi, julkisen talouden haasteet, kansainvälisyys ja elinvoimaisuus, kasvatus ja opetus sekä ympäristöön liittyvät kysymykset nousevat esiin kaikissa kirjoissa. Kirjoituksissa esitetään niin pidemmän aikavälin visioita kuin konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.

#Kaupunkivisio2030-projekti on pioneerityötä suomalaisen kaupunkipolitiikan esiin nostamiseksi. Koskaan aiemmin ei ole julkaistu yhtäaikaisesti useamman eri kaupungin näkökulmasta laadittua kirjasarjaa. Kirjoitukset tarjoavat yhtäältä kurkistusikkunan hetkeen juuri ennen koronakriisiä ja toisaalta näkymän pidemmälle tulevaisuuteen.


Tulevaisuuden Helsinki -kirjassa kaupungin päättäjät kirjoittavat mm. kaupunginosien merkityksestä, pääkaupungin kasvusta, terveellisistä koulutiloista, liikunnasta, kaupunkiyhtiöistä, hallinnon kehittämisestä ja uusista liikenneratkaisuista. Lataa pdf aukeamittain tästä linkistä (helppolukuinen koneella) ja sivuttain tästä linkistä (toimii parhaiten mobiilissa).


Huomisen Oulu –kirja on kattava läpileikkaus oululaisesta kaupunkipolitiikasta ja oululaisuudesta. Yli 160-sivuinen kirja sisältää visioita hyvinvoinnista ja sivistyksestä, taloudesta, kaupunkikehityksestä, liikenteestä ja yhteisöllisyydestä. Lataa Oulun pdf aukeamittain tästä linkistä (helppolukuinen koneella) ja sivuttain tästä linkistä (toimii parhaiten mobiilissa).


Menestyvä Tampere kuvaa tamperelaista kasvutarinaa liikenneratkaisusta kansainvälistymiseen ja hyvinvointipalveluista digitalisaatiooon.  Lataa Tampereen pdf aukeamittain tästä linkistä (helppolukuinen koneella) ja sivuttain tästä linkistä (toimii parhaiten mobiilissa).


Ainutlaatuinen Turku -kirjassa avataan yli 15 kirjoituksessa Suomen vanhimman kaupungin tulevaisuuden näkymiä ympäristöön, hyvinvointiin, talouteen ja sivistykseen. Lataa Turun pdf aukeamittain tästä linkistä (helppolukuinen koneella) ja sivuttain tästä linkistä (toimii parhaiten mobiilissa).


Uudistuva Vantaa -kirjassa esitetään näkemyksiä siitä, miten kaupunki voi erottautua, kasvaa ja kehittyä panostamalla moderniin kaupunkisuunnitteluun, virkistysalueisiin, sivistykseen, ennaltaehkäiseviin hyvinvointipalveluihin ja kulttuuritarjontaan. Lataa Vantaan pdf aukeamittain tästä linkistä (helppolukuinen koneella) ja sivuttain tästä linkistä (toimii parhaiten mobiilissa).