Jussi Halla-aho haluaa europarlamenttiin äärioikeiston yhteisryhmän – tällainen se voisi olla
Äärioikeistolaiset ja EU-vastaiset puolueet saavat seuraavissa eurovaaleissa vaalivoiton, mutta puolueiden paikkamäärä ei nouse dramaattisesti.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vihjaili eilisen Helsingin Sanomissa, että Euroopan äärioikeistolaiset ja maahanmuuttovastaiset puolueet pyrkivät rakentamaan Euroopan parlamenttiin yhteisen ryhmän tulevien eurovaalien jälkeen. Halla-ahon mukaan perussuomalaiset haluaa olla mukana uudessa ryhmässä.
Ajatus äärioikeiston yhteisestä ryhmästä Euroopan parlamentissa ei ole uusi. Samaa yritettiin jo viime vaalien jälkeen vuonna 2014, mutta yhteistyö osoittautui mahdottomaksi. Euroopan laitaoikeisto on perinteisesti ollut riitaista ja löyhätkin yhteistyörakenteet ovat kärsineet sisäisestä hajaannuksesta sekä esimerkiksi vakavista talousepäselvyyksistä.
Äärioikeistolaiset, maahanmuuttovastaiset ja oikeistopopulistiset puolueet ovat jakautuneet Euroopan parlamentissa tällä hetkellä kolmeen ryhmään. Ryhmistä maltillisin on ECR, eli Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä. Sen suurin puolue on Britannien konservatiivipuolue ja Pohjoismaista mukaan mahtuvat perussuomalaiset, Tanskan kansanpuolue ja heinäkuusta lähtien myös ruotsidemokraatit. Brittikonservatiivien ohella ryhmän toisen peruspilarin muodostaa Puolaa hallitseva Laki ja oikeus -puolue, joten Brexitin myötä ECR siirtyy harppauksen kohti parlamentin kahta muuta EU- ja maahanmuuttovastaista ryhmää.
Nämä ryhmät ovat nykyisessä parlamentissa EFDD ja ENF.
EFDD, eli Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa -ryhmä, rakentuu Britannian itsenäisyyspuolue UKIP:n ja Italian viiden tähden liikkeen varaan. Ryhmä on Euroopan parlamentin hajanaisin, eikä ole keskenään lähes mistää samaa mieltä.
ENF, eli Kansakuntien ja vapauden Eurooppa, on Euroopan parlamentin nykyisistä ryhmistä kokonaisuutena äärioikeistolaisin ja EU-vastaisin. ENF-ryhmän suurimpia puolueita ovat Ranskan Kansallinen liittouma (ent. Kansallinen rintama), Italian Lega (ent. Pohjoisen liitto) sekä Hollannin vapauspuolue.
Yhteistä ryhmää yritetty myös ennen
Aiemmat yritykset koota kolmeen ryhmään jakautuneet EU- ja maahanmuuttovastaiset voimat yhden sateenvarjon alle ovat kariutuneet, eikä kolmen ryhmän kaikkien puolueiden kerääminen yhteen ole tälläkään kertaa realistista. Viime vaalien jälkeen samaan ryhmään eivät mahtuneet Britannian konservatiivit ja UKIP, mutta ei myöskään UKIP ja Marine Le Penin Kansallinen rintama.
Nyt Brexitin myötä tilanne muuttuu hieman, kun ECR- ja EFDD-ryhmät menettävät tärkeimmät jäsenensä. Se avaa oven Halla-ahon tukemalle ajatukselle äärioikeiston ja maahanmuuttovastaisten puolueiden yhteisestä ryhmästä.
Brexitin jälkeen erityisen heikoilla on EFDD. Ryhmässä on tällä hetkellä jäseniä seitsemästä maasta, mikä on parlamentin vaatima vähimmäismäärä. Näistä yksi poistuu Brexitin myötä, kun UKIP jättää parlamentin. UKIP:n lähdön jälkeen ryhmän suurimmaksi jäävä Italian Viiden tähden liike taas on toistuvasti pyrkinyt eroon EFDD:stä. Puolasta, Tshekistä, Saksasta ja Liettuasta ryhmässä istuu vain yksi jäsen, joiden tippuminen parlamentista voisi tehdä ryhmän jatkosta lähes mahdotonta. Osaltaan EFDD:n asemaa vaikeuttaa vielä se, että ryhmän taustalla toiminut Euroopan suoran demokratian allianssi -europuolue lopetti toimintansa taloudellisten väärinkäytösten seurauksena vuonna 2016.
Äärioikeiston kannatus kasvanut
Viime viikolla ilmestynyt julkaisumme Kiihdytyskaista eurovaaleihin ennakoi ensi vuoden eurovaalien tulosta kansallisiin puoluekannatusmittauksiin perustuen. Julkaisua varten tehdyn alustavan paikkaennusteen mukaan useiden äärioikeistolaiksi ja maahanmuuttovastaisiksi luonnehdittavien puolueiden kannatus on kasvanut, mutta puolueiden paikkamäärä Euroopan parlamentissa ei silti olisi nousemassa merkittäväksi. Ennusteen mukaan ECR-ryhmä olisi saamassa 42 paikkaa nykyisen 71 sijaan, ENF-ryhmä 44 paikkaa 35:n sijaan ja EFDD-ryhmä 54 paikkaa 45:n sijaan. Parlamentin koko on vaalien jälkeen 705 ja suurin ryhmä olisi ennusteen mukaan EPP, johon kuuluu Suomesta nykyparlamentissa kokoomus. Ryhmä olisi saamassa 183 paikkaa.
Vaikka kolmesta ryhmästä saataisiin kasattua yhteen kaikki maahanmuuttovastaista linjaa ajavat puolueet, ei ryhmän yhteenlaskettu paikkamäärä nousisi ainakaan merkittävästi yli sadan.
HS:lle antamassaan haastattelussa Halla-aho toivoo samanmielisten puolueiden kokoontumista ECR:ään, mutta ei sulje pois muitakaan vaihtoehtoja. Vaikka Britannian konservatiivit jättävät parlamentin ja ECR:n maltillinen siipi heikentyy, on koko äärioikeiston kasaantuminen ECR:ään epärealistista. Iso osa ENF-puolueista olisi todennäköisesti liian radikaaleja monille nykyisin EFDD- ja ECR-ryhmiin kuuluville puolueille.
Todennäköisemmältä näyttää tällä hetkellä EU- ja maahanmuuttovastaisten puolueiden jakautuminen ECR- ja ENF-ryhmiin ja EFDD:n katoaminen kokonaan kartalta. Ryhmään kuuluvista suuremmista puolueista Viiden tähden liike joutuisi todennäköisesti etsimään uuden kodin lähempää poliittista keskustaa, kun taas Vaihtoehto Saksalle voisi pyrkiä osaksi ECR- tai ENF-ryhmiä. Puolue jätti ECR:n riitaisasti kesken nykyisen parlamenttikauden ja samalla sen europarlamentaarikot jakautuivat useisiin uusiin puolueisiiin. Monelle EFDD-ryhmän pienemmälle puolueelle ECR on luontevin vaihtoehto.
Kuka on liian äärilaitaa? Kenen kanssa voi työskennellä?
Kaikki äärilaidan puolueet saman sateenvarjon alle kokoavan parlamenttiryhmän syntyminen on siis Halla-ahon toiveista huolimatta epätodennäköistä, mutta EFDD:n mahdollinen hajoaminen ja ECR:n siirtyminen kohti äärioikeistoa voi asettaa Euroopan parlamentin EU-myönteiset ryhmät uuden ongelman eteen: kuinka paljon ryhmälle voi antaa valtaa?
Nykyisessä parlamentissa ECR on osallistunut lainsäädäntötyöhön eikä sitä ole suljettu päätöksenteon ulkopuolelle suurempien ryhmien toimesta. Yhteistyöhön EFDD- ja erityisesti ENF-ryhmien kanssa on kuitenkin suhtauduttu kielteisesti.
Jos samaa suhtautumista laajennetaan koskemaan myös ECR:ää, tarvittaisiin parlamentin enemmistöön lähes aina kolmen suurimman ryhmän, eli EPP:n, S&D:n ja ALDE:n tuki.
Halla-ahon näkökulmasta äärioikeiston kokoamista olennaisempaa olisikin ECR:n kasvattaminen ja liikuttaminen nykylinjaansa maahanmuutto- ja EU-kriittisemmäksi, sillä suuremmat ryhmät todennäköisesti eivät voi sulkea sitä ainakaan kokonaan päättävien pöytien ulkopuolelle. Leimautuminen ENF-leiriin, eli esimerkiksi Marine Le Penin ja Geert Wildersin liittolaiseksi, tuskin tukisi perussuomalaisten agendaa myöskään kotimaassa.
Lue myös:
Ajatuspaja Toivon selvitys: EPP-ryhmä jatkamassa Euroopan parlamentin suurimpana
Viisi syytä, jotka pitävät Viktor Orbánin kokoomuksen europuolueessa