Ajatuspaja ToivoJulkaisutKommentitEsimakua makuvaaleista

Esimakua makuvaaleista

Mitä voidaan sanoa vaaleista, jotka järjestetään ensimmäisen kerran? Maakuntavaalit käydään näillä näkymin ensi syksynä, mutta kansaa ei kiinnosta. Ehkä ei oikein poliitikkojakaan, eikä varsinkaan mediaa.

Tylsät vaalit ovat merkittävä ongelma. Muutenkin rapautumisesta parjattu poliittinen järjestelmämme ei kestä sitä, että maassa järjestetään vaalit heikolla osallistumisasteella. Äänestysaktiivisuus on oiva mittari edustuksellisen demokratian toimivuudelle.

Havainnot vaalikiinnostuksen vajeesta johtivat Ajatuspaja Toivossa työstämään #Makuvaalit – pientä hienosäätöä maakuntavaaleihin -julkaisun. Elokuussa syntynyt idea on nyt jalostunut kolmessa kuukaudessa lähes 70-sivuiseksi kirjoitusten kokoelmaksi. Ajatuspajan toiminnassa parasta on mahdollisuus nopeaan tempoon.

Koska maakuntauudistus on herättänyt – jonkin verran – ristiriitaista keskustelua, oletimme, että myös vaaleista käytävä keskustelu tulee olemaan moniäänistä. Siksi tuntui tarkoituksenmukaiselta tehdä julkaisu, jossa mahdollisimmat monet näkökulmat tulevat esiin.

Ilmiöistä yksityiskohtiin

Lähdimme laatimaan ennakoivaa vaalianalyysiä perehtymällä laajempaan ilmiöön – Suomen muuttoliikkeisiin ja erityisesti kaupungistumiseen. VTT Timo Aro teeman spesialistina kuvaa julkaisussa näitä trendejä. Pormestari Jan Vapaavuori ja kunnanjohtaja Tytti Määttä kommentoivat suurta kuvaa – pääkaupungin ja maaseudun äänillä.

Entäpä maakuntien väliset erot? Jako 18 maakuntaan on aiheuttanut alusta saakka närää niin hallituksen sisällä kuin etenkin oppositiossa. Myös media on ollut kriittinen. Tohtorikoulutettava Miira Raiskila ja Timo Aro selvittävät maakuntien välisiä eroja perusteellisesti väestömäärästä BKT-lukuihin.

Maakuntajohtaja Kari Häkämiehen laaja työkokemus valtakunnallisesta politiikasta ja eri puolella Suomea tehdystä virkamiestyöstä antoi ainekset kommentoida koko uudistuksen vaiheita ja vaikutuksia. Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Jaana Savolaisen houkuttelimme mukaan, koska hän julkaisi aiheesta kiinnostavan kolumnin syyskuussa: ”Taistelu vallasta viriää jo maakunnissa.”

Lähestymme itse vaaleja pureutumalla ehdokasasetteluun. Tohtorikoulutettavat Mikko Leino ja Annu Perälä Eduskuntatutkimuksen keskuksesta tarjoavat dataa ehdokasmääristä verrattuna kunta- ja eduskuntavaaleihin. He esittävät myös kategoriat neljälle ehdokastyypille, joita puolueet keräävät listoilleen.

Kokoomuslainen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie ja Vihreiden nuorten pj Jaakko Mustakallio tarttuvat ehdokasasetteluun liittyviin haasteisiin. Heidän kirjoituksissaan pohditaan äänestäjien valintoja, puolueiden intressejä ja erilaisten ehdokkaiden menestymisen mahdollisuuksia.

Historiallisen tärkeä ponnistus

Maakuntauudistus on historiallisen suuri ja merkittävä hallinnollinen reformi. Vaalit ja niihin valmistautuminen on jäänyt julkisessa keskustelussa varjoon – vaikka nimenomaan uudet demokraattisesti valittavat maakuntavaltuustot ovat uudistuksen moottoreita.

Edustuksellinen demokratia on niin painava ja arvokas yhteiskunnallinen itseisarvo, ettei sen kanssa ole varaa epäonnistua. Tämän vuoksi Ajatuspaja Toivo haluaa nostaa ”#Makuvaalit – pientä hienosäätöä maakuntavaaleihin” -julkaisullaan maakuntavaalit yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tarjolla on tietoa, näkökulmia ja konkreettisia ratkaisuja vaalien onnistumiseksi.

Julkaisutilaisuudesta lisää tietoa avoimessa Facebook-tapahtumassa.