Ajatuspaja ToivoTyön alla#Makuvaalit – pientä hienosäätöä maakuntavaaleihin

#Makuvaalit – pientä hienosäätöä maakuntavaaleihin

 

#Makuvaalit-julkaisu herättää keskustelua maakuntavaalien järjestämisestä, ehdokasasettelusta, kampanjoinnista, maakuntien välisistä eroista ja kaupungistumisen vaikutuksesta.

Mistä  on kysymys?

Hallituksen aluehallinto- ja sotereformit tarkoittavat sitä, että lokakuussa 2018 järjestetään Suomen ensimmäiset maakuntavaalit. Kyse on uudesta demokraattisesti vaalien kautta valitusta edustuksellisesta päätöksentekoelimestä, joka päättää tulevaisuudessa muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista maakunnan tasolla. Maakuntien määräksi on päätetty 18.

Vaaleihin on aikaa alle vuosi. Nyt on viimeinen hetki esittää rakentavaa kritiikkiä, jotta maakuntavaalien mahdolliset ongelmakohdat ehditään vielä ratkottua. Sen vuoksi #Makuvaalit-julkaisussa lähestytään tematiikkaa erilaisista näkökulmista.

 

Äänessä tutkijoita ja toimijoita

 

Ajatuspaja Toivon maakuntavaaleja käsittelevässä julkaisussa etsitään vastauksia seuraaviin kysymyksiin kolmessa eri kokonaisuudessa:

  1. Millaisia erityispiirteitä on uusissa vaaleissa?

Miten vaalit eroavat kunta- ja eduskuntavaaleista? Kuinka paljon ehdokkaita ja mikä merkitys vaaleilla on edustuksellisen demokratian kehityksessä? Onko nuorilla mahdollisuus nousta maakuntavaltuustoon? Tuleeko siitä välttämätön ponnistuslauta eduskuntaan?

Näistä aiheista kirjoittavat väitöskirjatutkijat, YTM Annu Perälä ja VTM Mikko Leino  Eduskuntatutkimuksen keskuksesta (TY).

Teemaa kommentoivat Vihreiden nuorten pj Jaakko Mustakallio ja kokoomuksen puoluevaltuuston pj, kansanedustaja Mari-Leena Talvitie.

 

2. Millaisia maakuntia Suomeen ollaan muodostamassa?

Mitkä ovat väestömäärät, ikäjakaumat ja työllisyystilanteet eri maakunnissa? Voiko erilaisissa maakunnissa järjestettäviä vaaleja verrata toisiinsa?

Kysymyksiin pureutuvat yhteistekstissä väitöskirjatutkija, VTM Miira Raiskila (TY) ja muuttoliiketutkija, VTT Timo Aro.

Kommentointipuheenvuoron antavat HS:n pääkirjoitustoimittaja Jaana Savolainen ja Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies.

 

3. Kaupungistumisten vaikutus maakuntien tulevaisuuteen?

Miten maakuntien rakenteet ovat kehittyneet ja millaiselta tulevaisuus näyttää? Kuinka kaupungistuminen vaikuttaa jaottelun toimivuuteen jatkossa ja millaisia vaaleja teemme seuraavina vuosikymmeninä?

Muuttoliiketutkija, VTT Timo Aro käsittelee aihetta tutkimustiedon valossa ja kommentit laativat nykyinen Vaalan kunnanjohtaja ja tuleva (1.1.2018 alkaen) Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

 

Julkistaminen

 

#Makuvaalit sisältää tietoa, kannanottoja ja ratkaisuehdotuksia. Julkaisutilaisuus pidetään eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfossa to 23.11.2017 klo 11. Tervetuloa! Lisätiedot julkkareista Facebook-tapahtumassa.

Lataa julkaisu pdf-muodossa  täältä torstaina 23.11.2017 klo 11.

 

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Sini Ruohonen
sini.ruohonen@toivoajatuspaja.fi

+358 44 538 8786