Ajatuspaja ToivoJulkaisutSelvityksetArktisen alueen geopoliittinen tilanne

Arktisen alueen geopoliittinen tilanne

Selvityksen aiheena on arktisen alueen geopolitiikan nykytilanne. Arktista aluetta on viime vuosikymmeninä pidetty matalan konfrontaation ”High north, Low tension”-alueena. Arktinen alue on kuitenkin ollut merkittävässä geopoliittisessa muutoksessa pitkällä aikavälillä ilmastonmuutoksen ja akuutisti Venäjän aloittaman Ukrainan hyökkäyssodan johdosta. Tältä osin alueella on arvioitu palattaneen kylmän sodan tilanteeseen.

Keskeisen yhteistyöelimen, Arktisen neuvoston, toiminta on rajoittunutta, koska Venäjä ei ole mukana työryhmissä ja projekteissa. Ilmastonmuutoksen ja sen myötä Jäämeren jääpeitteen häviämisen johdosta alueen suurten luonnonvarojen kuten öljyn, kaasun, arvokkaiden mineraalien ja kalavarantojen hyödyntäminen mahdollistuu ennennäkemättömällä tavalla. Venäjä pyrkii dominoimaan arktista aluetta omien intressiensä osalta. Venäjä on pitkään panostanut Arktiksen luonnonvarojen hyödyntämiseen rakentamalla alueelle tuotantoinfrastruktuuria ja avannut sitä tukemaan vanhoja ja uusia sotilastukikohtia.

Jäämeren jääpeitteen sulaminen mahdollistaa myös entistä lyhyemmät merireitit Aasian, Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä yhdistäen lähes 75 % maapallon väestöstä. Arktisten alueiden merikuljetuspotentiaali on merkittävä seuraavien 20–30 vuoden aikana.

Arktisen alueen valtiot ovat Venäjää lukuun ottamatta sotilasliitto Naton jäseniä. Nato on lisännyt harjoitustoimintaa arktisella alueella, nyt myös uusien jäsenmaiden Suomen ja Ruotsin kanssa. Arktisen alueen hallinnasta on käymässä kilpajuoksu, jossa Venäjä on arviolta 10 vuotta muita edellä.

Arktisen alueen geopoliittinen tilanne muuttuu tulevaisuudessa suurvaltojen, Venäjän, USA:n ja enenevissä määrin Kiinan kilpaillessa asemasta ja hallinnasta. Kiinan rooli tullee jatkossa vahvistumaan, sen tehdessä laajaa yhteistyötä Venäjän kanssa toimittamalla muun muassa pääomaa ja teknologiaa investointeihin. Naton toiminnan ja mahdollisen arktisen alueen priorisoinnin johdosta Pohjoismailla on myös kasvava strateginen rooli Arktiksen muuttuvassa tilannekuvassa.


Selvityksen on laatinut projektitutkija, VTM Kristian Suominen. Suomisen artikkeli ”Nato arktisella alueella” julkaistiin Ajatuspaja Toivon kokoelmajulkaisussa ”Suomen Nato-strategia” (6/2024).