Ajatuspaja ToivoJulkaisutKommentitVaalivoiton siemenet kylvetään ehdokasasettelussa

Vaalivoiton siemenet kylvetään ehdokasasettelussa

 

Keskustan voiton teki vuonna 2015 herrakerho, joka ei nyt ole ehdolla. SDP:ssa naisten tulos on parantunut vaali vaalilta, mutta riittääkö se nousuun suurimmaksi puolueeksi? Kokoomuksen ehdokasasettelussa ratkaisevaa on uusien ääniharavien löytäminen.

Ajatuspaja Toivon uusimmassa selvityksessä käydään läpi kolmen viimeisimpien eduskuntavaalien (2007, 2011 ja 2015) tulokset ehdokasryhmittäin. Tarkemmin analysoidaan suurimpien puolueiden kannatuksen kehittymistä.

Ehdokasasettelussa keskusta on miehistynyt, SDP naisistunut ja kokoomus pysynyt viime vaalit sukupuolijaossa samalla tasolla.

Vaalitulokset heijastavat ehdokasasettelua. Keskustassa ja kokoomuksessa miehet ovat saaneet osuuttaan paremman tuloksen vaaleissa. Vastaavasti SDP:ssa naiset ovat olleet “kokoaan suurempi” ryhmä ääntenlaskennan jälkeen.

 

Kevään 2019 vaaleissa huomio kiinnittyy listoihin ja niiden puutteisiin

 

Vaaliennustetta laatiessa keskustan taakkana on pääministeriys ja alhaiset gallup-luvut. Merkittävin ennustetta huonontava seikka on kuitenkin se, että vuoden 2015 vaalien ääniharavat eivät lähde ehdolle. Löytyykö keskustalle tärkeimpien vaalipiirien listoilta sellaisia nimiä, jotka pystyvät tuhansien henkilökohtaisten äänien haalimiseen?

Kokoomuksessa vaalitulosta ovat leiponeet etenkin keski-ikäiset miesehdokkaat maan suurimmissa vaalipiireissä. Ehdokasasettelu on vielä kesken, joten nähtäväksi jää, ovatko viimeisissä erissä nimetyt ehdokkaat valmiiksi tunnettuja “kovia nimiä”, jotka voivat kerätä aiemmat kokoomusäänestäjät taakseen.

SDP menestyy gallupeissa ja suurimmalla oppositiopuolueelle on syntynyt luontaista nostetta vaalikauden aikana. Puolueen ehdokasasettelu on kuitenkin jo lähes kokonaan taputeltu, joten nyt voi arvioida sitä, löytyykö listoilta tarpeeksi sellaisia yksilöitä, jotka pystyvät lunastamaan 20 prosentin kannatusosuuden.

Vaalit ratkaistaan vaalipiireissä, joten ehdokasasettelun analysointi antaa välineen ennakoida eri puolueiden vaalitulosta hieman eri näkökulmasta kuin valtakunnalliset kannatusmittaukset.

 

Lue Puolueiden kannatusrakenne -selvitys kokonaisuudesaan täältä.