Ajatuspaja ToivoJulkaisutKommentitRaportti: Ajatuspaja Toivon seminaarimatka Tallinnassa 9.–10.11.2023

Raportti: Ajatuspaja Toivon seminaarimatka Tallinnassa 9.–10.11.2023

 

Ajatuspaja Toivon seminaarimatka suuntautui Tallinnaan 9.–10.11.2023. Seminaarimatkan aiheena olivat NATO ja Suomen ja Viron yhteistyö.

Seminaarin ohjelma alkoi Viron pääministerin ja reformipuolueen puheenjohtajan Kaja Kallaksen tapaamisella pääministerin virka-asunnolla, Stenbockin talolla. Kallas piti pienen esittelykierroksen valtioneuvoston istuntosaliin ja valtion vanhimpaan saliin, jonka jälkeen siirryttiin keskustelemaan siniseen saliin. Keskustelun aiheena olivat Suomen ja Viron yhteistyö, Itämeren alueen turvallisuustilanne ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset Eurooppaan laajemminkin.

Seminaariohjelma jatkui vierailulla Tallinnassa sijaitsevaan Naton yhteiseen kyberpuolustuksen osaamiskeskukseen (NATO Cooperative Cyber Defence Centre, CCDCOE). Osaamiskeskuksen työntekijät esittelivät keskuksen toimintaa ja toimialaa eli tutkimusta, koulutusta ja harjoittelua neljällä alueella: teknologia, strategia, toiminta ja laki.

Esiin nousivat esimerkiksi keskuksen järjestämät kybersodankäynnin simuloivat harjoitukset. Yhteisissä keskusteluissa aiheina olivat muun muassa ajankohtainen turvallisuuspoliittinen tilanne, ihmisten digitaidot, kyberuhkat ja niihin varautuminen.

Ensimmäinen seminaaripäivä päättyi illalliseen vuodesta 2022 Suomen Tallinnan suurlähetystön päällikkö Vesa Vasaran kanssa. Vasara kertoi omasta lähetystöurastaan, Viron poliittisesta ja taloudellisesta tilanteesta sekä Suomen ja Viron välisestä yhteistyöstä.

Myös ICDS:n (International Centre for defence and security) tutkija Tomas Jermalavičius oli kutsuttu illallisseurueeseen. Jermalavičius keskittyy tutkimuksissaan puolustuspolitiikkaan ja -strategiaan. Jermalavičius kertoi omista tutkimuksistaan ja näkemyksiään ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

Toinen seminaaripäivä alkoi Viron europarlamentaarikon (EPP:n ryhmä), entisen puolustusvoimien komentajan  ja Isänmaa-puolueen edustajan Riho Terrasin tapaamisella Viron parlamentissa, Riigikogussa. Terras kertoi näkemyksiään ajankohtaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta tilanteesta muun muassa Itämerellä, Lähi-idässä ja Ukrainassa.

Yhteisissä keskusteluissa esiin nousivat myös EU-politiikka, Viron asevelvollisuus ja sen mahdollinen laajentaminen ja Ukrainan ja Venäjän tulevat sotatoimet, lännen tukitoimet ja sodan tulevaisuus. Keskustelun jälkeen Terras piti esittelykierroksen Riigikogussa ja esitteli muun muassa istuntosalin.

Tapaamisten välillä ryhmässä keskusteltiin jokaisen tapaamisen annista: mielenkiintoista keskusteluista, arvioista, näkökulmista ja Suomen ja Viron keskustelukulttuurin eroavaisuuksista. Seminaarimatka päättyi yhteiseen lounaaseen ja seminaarin summaukseen paluumatkalla. Seminaarimatka oli kokonaisuudessaan hyvin onnistunut, opettavainen ja ikimuistoinen.

Seminaariin osallistuivat Ajatuspaja Toivon toiminnanjohtaja Sini Ruohonen, Ajatuspajan hallituksen puheenjohtaja ja europarlamentaarikko Henna Virkkunen, hallituksen varapuheenjohtaja ja Kokoomuksen hallintopäällikkö Timo Elo, hallituksen jäsen ja Kauppalehden taloustoimittaja Alberto Claramunt, Verkkolehden toimittaja Arno Rydman, Varusmiesliiton puheenjohtaja, VTK Elina Riutta ja mm. ajatuspajan tulevan EU-aiheisen hankkeen parissa assistenttia toiminut VTK Emma Hyvärinen.

VTK Emma Hyvärinen