Ajatuspaja ToivoJulkaisutKommentitPetteri Orpo Ulkopolitiikka nyt! -julkaisussa: On aika ennen Krimin valtausta ja on aika sen jälkeen

Petteri Orpo Ulkopolitiikka nyt! -julkaisussa: On aika ennen Krimin valtausta ja on aika sen jälkeen

Petteri Orpon (kok.) mukaan turvallisuusuhista päällimmäisin on terrorismi ja salakavalimpia populistiset ääriliikkeet ja hybridivaikuttaminen.

 

”Turvallisuus ja hyvinvointi nivoutuvat yhteen: ei ole yhtä ilman toista. Turvallisuusuhista päällimmäisenä on terrorismi. Toisena on huoli kansainvälisen turvallisuusjärjestelmän kestävyydestä, jota on järkyttänyt ennen kaikkea Venäjän voimapolitiikka”, Petteri Orpo kirjoittaa tuoreessa ulkopolitiikkaa käsittelevässä kokoelmateoksessa.

Ajatuspaja Toivon ja Wilfried Marten Centre of European Studies -think tankin Ulkopolitiikka nyt! Euroatlanttinen Suomi -julkaisussa toistakymmentä vaikuttajaa ja asiantuntijaa lähestyy ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa eri näkökulmista.

Teoksen kirjoittajat Jarno Limnéllistä Mika Aaltolaan ovat yhtä mieltä siitä, kuinka monimutkaisten kysymysten äärellä Suomella ei ole varaa pelätä aktiivisemman roolin ottamista kansainvälisissä neuvottelupöydissä.

Orpon mukaan olisi tärkeää vahvistaa Suomen asemaa läntisessä arvoyhteisössä. Kokoomuksen puheenjohtaja korostaa, kuinka nimenomaan pienet valtiot tarvitsevat kansainvälisiä pelisääntöjä: ”Ilman kansainvälistä oikeutta vallitsee puhdas vahvimman oikeus.”

Ajatuspajojen julkaisema keskustelunavaus tähtää siihen, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka nousevat tulevien eduskuntavaalien kärkiteemojen joukkoon.

”Jo vaalikampanjoinnin alkumetreillä pitää nostaa pöydälle aiempaa selvemmin maailmanpolitiikan akuutit kysymykset ilmastonmuutoksesta kyberuhkiin. Odotamme etenkin kärkipoliitikoilta esityksiä tilannekuvasta ja konkreettisia ratkaisuehdotuksia turvallisuutemme takaamiseksi”, kertoo Ajatuspaja Toivon toiminnanjohtaja Sini Ruohonen.

Kokoelmateos julkaistiin Helsingissä 6.6.2018.

Voit ladata teoksen PDF-muodossa täältä.