Ajatuspaja ToivoJulkaisutSelvityksetOmatiimimallilla vahvuutta perusterveydenhuoltoon

Omatiimimallilla vahvuutta ja pitovoimaa terveyskeskuksiin

 

Omatiimimallilla vahvuutta perusterveydenhuoltoon (PDF)

 

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ja Ajatuspaja Toivon yhteisessä julkaisussa ehdotetaan omatiimimallin selvittämistä sote-palveluissa. Mallissa moniammatilliset tiimit hoitavat asiakassuhteen kokonaisvaltaisesti ja paljon palveluja tarvitsevalle voitaisiin nimetä omalääkäri ja/tai omahoitaja.

– Tutun omatiimin kanssa ei tarvitse aina aloittaa kertaamalla sairaushistoriaansa. Omatiimissä ongelman ratkaisuun tartutaan heti yhteydenotosta ja hoidon jatkuvuus voidaan turvata, kertovat lääketieteen tohtori, kansanedustaja Mia Laiho (kok.) ja erikoislääkäri Kati Myllymäki omatiimimallin eduista.

Laiho ja Myllymäki ehdottavat kirjoituksessaan, että yksityisten ammatinharjoittajien hyödyntäminen julkisen terveydenhuollon yhteydessä on niin ikään selvitettävä.

– Omatiimin palvelut voisi tuottaa myös yksityisellä sektorilla ostopalveluna. Palvelun sisältö, laatu ja yhteistyö julkisen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajapinnat on tällöin huomioitava, Laiho ja Myllymäki kirjoittavat.

Julkaisu sisältää myös kokemuksia Espoosta, jossa omatiimimallia on aiemmin kokeiltu. Espoossa tiimimallin avulla hoitoonpääsyä on merkittävästi parannettu. Kokemuksia väestövastuisen perusterveydenhuollon kokeilusta julkaisussa kertoo filosofian tohtori ja väestövastuukokeilujen tutkija Kerttu Perttilä.  Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri, EMBA Anu Mustakari avaa kokemuksia Espoon tiimimallista kertoen mallin hyödyistä ja haasteista.

Omatiimimallilla vahvuutta perusterveydenhuoltoon (PDF)

Aiheesta keskustellaan Kokoomus-risteilyllä Soten korjaamo -tilaisuudessa sunnuntaina 29.1.2023 klo 11.