Ajatuspaja ToivoJulkaisutVanhempaa tuotantoaKyselyjulkistus: Selvä enemmistö tukee rokotetodistusta ja velvoittavaa maskin käyttöä

Kyselyjulkistus: Selvä enemmistö tukee rokotetodistusta ja velvoittavaa maskin käyttöä

Ajatuspaja Toivo selvitti huhtikuussa 2021 reilun tuhannen suomalaisen otoksella suhtautumista kysymykseen, tulisiko rokotetodistusta hyödyntää osana yhteiskunnan avaamista siten, että koronarokotuksen saaneet pääsisivät aiemmin esimerkiksi kulttuuritapahtumiin, kirjastoihin, museoihin tai seniorikahviloihin. Lisäksi kysyttiin, tulisiko julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä ottaa käyttöön velvoite kasvomaskin käyttöön koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kaikista vastaajista 58 prosenttia oli joko jokseenkin tai täysin samaa mieltä rokotetodistuksen käytöstä yhteiskunnan nopeammaksi avaamiseksi. Näkemyksissä tulee hiukan eroja puoluekannan mukaan tarkasteltuna. Eniten tukea ehdotus saa SDP:n ja Kokoomuksen ja kannattajilta. Vähiten kannatusta ehdotus keräsi Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten kannattajilta. Kuitenkin myös näissä ryhmissä yli 50 prosenttia on joko jokseenkin tai täysin samaa mieltä keinon käyttöönotosta. Rokotetodistuksen käyttöönoton kannatus myös on korkeampaa iäkkäämpien kuin nuorempien keskuudessa.

Maskin käyttövelvoite julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä saa vielä selvästi vahvemman tuen. Lähes kaikissa ryhmissä enemmistö on täysin samaa mieltä ehdotuksesta. Ainoat ryhmät, joissa täysin samaa mieltä olevien osuus jää alle 50 prosentin ovat perussuomalaisten kannattajat ja alle 40-vuotiaat. Myös näissä ryhmissä joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä olevia on yhteensä 70 prosenttia tai enemmän. Kansanosaa, jossa edes kolmasosa olisi ehdotuksesta eri mieltä, ei tässä selvityksessä löytynyt.

Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Aineisto kerättiin 9.-12.4.2021 ja sisältää 1.157 henkilön vastaukset. Haastattelut kerättiin Kantar TNS:n Gallup Forumissa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on noin + 2,9 prosenttiyksikköä.

Lue koko selvitys tästä.

Lisätiedot:

Antti Vesala, vt. toiminnanjohtaja
antti.vesala@toivoajatuspaja.fi