Ajatuspaja ToivoJulkaisutSelvityksetIrti kuihtumisen kierteestä

Ajatuspaja Toivolta käsikirja talouspolitiikan suunnan muuttamiseksi

Lataa PDF

Suomen 2000-luvun alkuvuosina elettiin voimakkaan talouskasvun aikaa, jonka katkaisi loppuvuonna 2008 alkanut finanssikriisi. Tuosta iskusta maamme talous ei ole vieläkään toipunut toisin kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa. Lihavina vuosina kertynyt uudistusvelka painaa raskaana, ja moniin pitkään tiedossa olleisiin suuriin haasteisiin vastaaminen käy jatkuvasti vaikeammaksi.

Nykyisellä suorituskyvyllään Suomi ei voi selvitä, vaan kasvavien kustannusten, supistuvan työvoiman, huoltosuhteen heikentymisen ja monenlaisen tehottomuuden takia edessä on hitaan mutta vääjäämättömän hiipumisen kierre.

Ajatuspaja Toivo on koonnut monipuolisen tekijäjoukon voimin käsikirjan tätä kierrettä vastaan.

Kirjan nimi on ”Irti kuihtumisen kierteestä. Suomi taloudellisena toimintaympäristönä 2020-luvulla”. Se sisältää konkreettisia ja perusteltuja ehdotuksia talouden ja yhteiskunnan rakenteiden uudistamiseksi. Yhdistävänä päämääränä on ihmisten hyvinvoinnin kasvattaminen, joka tarkoittaa toimenpiteitä esimerkiksi seuraavilla aihealueilla:

  • Uskottavilla ja sitovilla säännöillä tervehtyvälle uralle käännettävä julkistalous.
  • Tehokkaaksi trimmattu palvelutuotanto, jossa luotetaan markkinatalouteen.
  • Vahvempi ja kestävämpi työeläkejärjestelmä, joka on turvassa päivänpolitiikan oikuilta
  • Tehokkaammat markkinat poistamalla terveen kilpailun esteitä ja verotuksen vääristäviä vaikutuksia –ilman kaverikapitalismia
  • Ihmisten omakohtaisen vaurastumisen edistäminen; jokainen osakesäästäjäksi syntymästä alkaen
  • Palkitsevampi työnteko maltillisemman tuloverotuksen kautta siitäkin syystä, että on oikein antaa ihmisille enemmän päätösvaltaa oman työnsä hedelmistä.

Osa kirjassa esitetyistä ehdotuksista saattaa ensi tuntumalta vaikuttaa mittavilta, jotkin jopa radikaaleilta. Kuitenkin jos ne kaikki toteutettaisiin huomenna, Suomi olisi edelleen se sama tuntemamme hyvinvointiyhteiskunta laajoine palveluineen ja tulonsiirtoineen. Erotuksena nykytilanteeseen olisi, että näköpiirissä olisi polku kohti vauraampaa ja enemmän mahdollisuuksia kaikille tarjoavaa tulevaisuutta.

Kirjoittajat:

Suvi-Anne Siimes
Mauri Kotamäki
Sami Pakarinen
Sari Lounasmeri
Antti Vesala
Mikko Martikkala

Lataa pdf tästä.