Ajatuspaja ToivoJulkaisutKommentitEnsimmäinen gradupajalainen valmis – ja uusi tekijä samantien sisään

Ensimmäinen gradupajalainen valmis – ja uusi tekijä samantien sisään

 

Ajatuspaja Toivon pilottihanke Gradupaja polkaistiin käyntiin vuoden 2018 alussa. Hankkeen tarkoitus on tukea poliittista päätöksentekoa ja keskustelua nostamalla esiin ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin liittyviä pro gradu -tutkielmia. Opiskelijat kirjoittavat työn edetessä blogi-tekstejä ajatuspajan sivuille ja samalla tutkielmien havaintoja saatetaan julkiseen keskusteluun.

Pian VTM:n tutkinnon suorittanut Janika Takatalo (valtio-oppi, Turun yliopisto) on ensimmäinen gradupajan ”valmistunut”.  Hänen työnsä käsitteli ministerien erityisavustajien taustoja ja vaikutusmahdollisuuksia.

”Joskus luottoa ja ”talutushihnaa” löytyy hyvinkin paljon, joissain tapauksissa ministerit haluavat itse tarkistaa jokaisen yksityiskohdan. Myös erityisavustajan henkilökohtaisista pyrkimyksistä hoitaa tehtäväänsä voi löytää eroja. Joillekin riittää teknisen apulaisen rooli, jotkut ovat enemmän linjanvetäjiä ja tarjoavat jatkuvasti esihenkilöilleen ratkaisuvaihtoehtoja”, Takatalo kirjoittaa kolmannessa blogi-kirjoituksessaan, joka summaa työn tulokset.

Takatalon kolmesta Gradupajan kirjoituksesta tämä nousi myös Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen: ”Ministerin avustajan pesti on hyvä ponnahduslauta”.

 

Uusi Gradupajan tekijä on oikeustieteilijä

 

Gradupajassa ei ole erillistä hakuprosessia, vaan kiinnostuneet ovat ottaneet yhteyttä ja esitelleet ideansa. Tärkein kriteeri on ollut aiheen ajankohtaisuus ja kytkeytyminen poliittiseen keskusteluun.

Sami-Petteri Seppä on uusin gradupajalainen. Hän on oikeustieteilijä, ja työn aihe kiinnittyy hyvin tämänhetkiseen pohdintaan siitä, mikä on EU:n lainsäädännön merkitys kansallisvaltioille.

”EU-oikeus on edelleen monelle huomattavan etäistä ja tuntematonta, vaikka todellisuudessa se vaikuttaa todella paljon suomalaiseen oikeusjärjestykseen.  Ajatuspaja Toivon gradupaja toimiikin erinomaisena alustana EU-oikeuden popularisoimiseen”, perustelee Seppä.

Gradupajan tekijöitä ovat myös Emma Virkkunen, joka tutkii Twitterin käyttöä kaupunginvaltuustossa ja Elisa Kitunen aiheenaan uusien ideoiden viestintä. Kaikkien tekijöiden esittelyt ja kirjoitukset löytyvät Ajatuspaja Toivon Gradupaja-sivulta. Keskusteluun voi osallistua Twitterissä: #gradupaja.