Alueiden kosto ja voidaanko se välttää?
Seutukaupunkien toivon polku
Mikä yhdistää Brexitiä, Ranskan keltaliivejä ja Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleissa? Mitä näiden ilmiöiden taustalla on, ja mitä tekemistä näillä asioilla on suomalaisten seutukaupunkien kanssa?
Seutukaupungit ovat maakuntakeskusten ja kehyskuntien ulkopuolisia, tyypillisesti maakuntansa kakkos- tai kolmoskaupunkeja, joissa asuu yhteensä yli 900 000 suomalaista. Ne kärsivät epäedullisesta väestökehityksestä ja palveluiden katoamisesta. Seutukaupungit ovat monessa mielessä jääneet perinteisen, maakuntakeskuksia painottuvan aluepolitiikan kannalta väliinputoajiksi.
Merkkejä on jo näkyvissä siitä, että seutukaupungeissa pikkuhiljaa heikentynyt näkymä tulevaisuuden elinmahdollisuuksista alkaa kanavoitua toivottomuudeksi. Kansainvälisen tarkastelun perusteella näyttää siltä, että arvaamattomiin seurauksiin johtaneen protestiäänestämisen vahvin kaikupohja on ollut juuri seutukaupunkien tyyppisillä alueilla.
Arto Satonen on tarkastellut ”alueiden kostolle” altistavia kehityskulkuja erityisesti seutukaupunkien näkökulmasta. Ajatuspaja Toivo julkaisee Satosen kirjoittaman kirjasen, jossa käsitellään seutukaupunkien elinvoimaan liittyviä aiheita laaja-alaisesti ja hahmotellaan politiikkasuosituksia, joita toteuttamalla seutukaupunkienkin eteen avautuu toivon polku.
Lataa kirja maksutta TÄSTÄ.
Lisätiedot kirjan sisällöstä:
Arto Satonen
puh. 09-4323110 / arto.satonen@eduskunta.fi
Sähköisen kirjan toimitukseen liittyvät tiedustelut:
Antti Vesala, vt. toiminnanjohtaja, 050-5331578 / antti.vesala@toivoajatuspaja.fi