Ajatuspaja ToivoJulkaisutSelvityksetVähemmistöhallitusten luvattu maa

Vähemmistöhallitusten luvattu maa

Ruotsissa syyskuussa järjestyt valtiopäivävaalit jättivät maan monimutkaiseen poliittiseen umpikujaan. Vaaleissa vanha hallitus, joka rakentui sosialidemokraattien ja vihreiden varaan, hävisi useita paikkoja. Yksikään hallitusvaihtoehto ei tuloksen pohjalta ole kykenevä hallituksen rakentamiseen, vaan tarvitsee tukea omiensa ulkopuolelta.

Tässä raportissa tarkastellaan Ruotsin poliittista tilannetta ja sen mahdollisia ratkaisuja maan hallitusmuodon kautta. Nykytilanteessa Ruotsin hallitusmuoto antaa laajat valtuudet valtiopäivien puhemiehelle ja pakottaa puolueet lopulta valinnan eteen: puhemiehen esitys vai uudet vaalit?

Kotimaiseen keskusteluun Ruotsin tilanteesta ei kannata vetää liian suuria johtopäätöksiä. Suomen ja Ruotsin välillä on maiden perustuslaeista syntyvät olennainen ero siinä, minkälaisen tuen hallitus tarvitsee syntyäkseen. Ruotsin hallitusmuodon mukaan hallituksen syntymiseen ja vallassa pysymiseen riittää, että yli puolet valtiopäivistä ei äänestä istuvaa pääministeriä tai puhemiehen pääministeriehdokasta vastaan. Se antaa Ruotsin vähemmistöhallituksille huomattavasti Suomea paremmat toimintaedellytykset ja tekee Ruotsista vähemmistöhallitusten luvatun maan.

Lue raportti täältä.