Ajatuspaja ToivoJulkaisutSelvityksetKyselyraportti 1/2024: Puolueiden kannatusrakenteet näkyivät presidentinvaalien ehdokasvalinnoissa

Kyselyraportti 1/2024: Puolueiden kannatusrakenteet näkyivät presidentinvaalien ehdokasvalinnoissa

 

Lataa PDF

Kyselyssä selvitettiin suomalaisten äänestysvalintoja presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Vastaajilta kysyttiin, ketä seuraavista ehdokkaista äänestit presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Kannatuseroja tarkastellaan tässä raportissa vastaajien sukupuolen, iän, asuinpaikan ja ammattiyhdistysjäsenyyden mukaan.

Alexander Stubbin kannatus jakaantui eri ikäryhmissä samansuuntaisesti kokoomuksen kannatuksen kanssa lukuunottamatta varttuneinta väkeä. Yli 70-vuotiaista peräti 40 % valitsi Stubbin.

Vihreiden ja perussuomalaisten sukupuolittuneisuus näkyi selvästi näissäkin vaaleissa. Haaviston tulos painottui naisten ääniin ja Halla-ahon sitäkin voimakkaammin miesten. Molempien kannattajissa ikäjakauma oli hyvin samanlainen – painottuen enemmän nuorempiin kuin varttuneisiin ikäryhmiin.

Suomalaisten jakautuminen äänestysvalinnoissaan näyttää toteutuvan kaikissa vaaleissa ja vieläpä hyvin samansuuntaisesti. Äänestystuloksissa, kuten myös puolueiden ehdokasasettelussa yhteiskunnallinen jakolinja piirtyy naisten ja miesten välille. Ilmiö on huolestuttava ja niiden puolueiden, jotka tavoittelevat yleispuolueen asemaa, tulisi omassa toiminnassaan kiinnittää asiaan huomiota.

Olli Rehn pärjäsi gallupeihin nähden hyvin, vaikkei saanut apua ”voittajien vankkurit” -ilmiöstä. Rehnin äänistä yli puolet tuli alle 40-vuotiailta ja yli 70-vuotiailta äänestäjiltä. Li Anderssonin äänistä lähes kolmannes tuli alle 30-vuotiailta. Jutta Urpilaisen äänestäjistä lähes kaksi kolmasosaa oli naisia. Urpilaisen äänestäjistä 40 % oli SAK:n jäseniä.

 

 

 

Kysely toteutettiin Kantarin Forumissa 31.1.-2.2.2024 eli välittömästi ensimmäisen kierroksen äänestyksen päätyttyä. Kyselyyn vastasi 1 039 henkilöä ja sen virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä.

Raportin ovat laatineet toiminnanjohtaja, VTM Sini Ruohonen ja VTK Emma Hyvärinen

Lataa PDF