Ajatuspaja ToivoJulkaisutKommentitPopulistipuolueet eivät ole menestyneet kriisiaikana

Populistipuolueet eivät ole menestyneet kriisiaikana

 

Kevään puoluegallupit ovat pääpiirteissään noudattaneet samanlaisia trendejä eri Euroopan maissa koronakevään aikana. Pääministeripuolueiden kannatus on kasvanut ja populistien laskenut. Tiedot käyvät ilmi Ajatuspaja Toivon uunituoreesta raportista Pääministerit ja pandemia.

Perussuomalaisten kannatus on laskenut koronan aikana jyrkästi. Ylen mittauksissa perussuomalaisten kannatus oli tammikuussa 24,3 % ja huhtikuussa enää 20,0 %.  Populistit ovat pärjänneet poikkeusolojen gallupeissa normaalia huonommin myös muissa Euroopan maissa. Näyttää siltä, että  yksipuolinen agenda, maahanmuuttovastaisuus, ei ole puhutellut kansalaisia kriisin aikana.

Sen sijaan pääministeripuolueiden kannatus on ollut nousussa lähes kaikissa Euroopan maissa. Riippumatta siitä, mitä poliittista aatesuuntaa ne edustavat. Suomessa SDP:n kannatus on Ylen mittauksissa noussut tammikuun 14,9 %:sta huhtikuun 19,6 %:iin.

Kannatusmuutosten selitys on, että politiikan julkisuus on keskittynyt kevään aikana voimakkaasti koronaan  ja valtioiden ylimpään johtoon. Pääministerit ovat saaneet näkyvyyttä kriisin hoidossa, mikä on ymmärrettävää. Isojen päätösten tekeminen ja perustelu on kuulunut Suomessakin ennen muuta Sanna Marinille.

Entä riippuiko pääministeripuolueiden kannatus niiden poliittisesta taustasta? Julkisessa keskustelussa on esitetty oletuksia, että kannatuskehitys olisi selitettävissä pääministeripuolueen ja hallituksen ideologisella taustalla. EU:n eri poliittisiin ryhmien kuuluvien pääministeripuolueiden vertailu kuitenkin osoittaa, että kannatus on noussut yhtä lailla niin vasemmalla kuin oikealla.

Gallupnousu on toistaiseksi kohdannut pääministeripuoluetta pitkälti riippumatta siitä, mihin poliittisen ryhmään puolue kuuluu, mihin vaiheeseen epidemia on maassa edennyt ja minkälaisiin toimiin sen taltuttamiseksi on ryhdytty.

Julkisuuden kasautuminen yhden teeman ja nimenomaan pääministerin ympärille näkyy myös siinä, että hallitusten tukipuolueiden kannatusmuutoksissa ei ole havaittavissa selkeitä trendejä. Kriisinhoidon ikävämmät tapaukset ovat kasaantuneet muille ministereille.

Korona on luonut poikkeuksellisen samankaltaisen tilanteen politiikan julkisuudessa ympäri Eurooppa ja tämä näkyy myös puolueiden kannatusmittauksissa. Puoluegallupien kansainvälistä vertailua olisi perusteltua jatkaa niin kauan kuin koronan aiheuttama epänormaali tilanne politiikassa jatkuu.


Tutustu Ajatuspaja Toivon Pääministerit ja pandemia -raporttiin kokonaisuudessaan tästä.