Scotch on the Rocks – Life after Brexit?
The Toivo Think Tank and the Wilfried Martens Centre for European studies had an seminar about Brexit. It was held in Edinburgh, Scotland on 9.-11.11.2017. Now available the publication of this seminar. Discussion about the future of the EU is very current on these days.
Uncategorized
Kuusi syytä siirtää maakuntavaalit kevääseen 2019
Maakuntavaalit olisi järkevää siirtää lokakuusta 2018 muutamalla kuukaudella eteenpäin. Muuten hallitus saa taakakseen kansanvallan katastrofin liittyen alhaiseen äänesysaktiivisuuteeen. Nykyiset maakuntavaltuustot on valittu keväällä 2017 kuntavaalituloksen perusteella. Istuvat maakuntavaltuustot voivat hyvin jatkaa työskentelyään kevääseen 2019 ja siten uudistukseen valmistautuminen ei myöhästy hallituksen suunnitelmasta.
Kommentit
#Makuvaalit – pientä hienosäätöä maakuntavaaleihin
Maakuntavaalit eivät ole rutiiniharjoitus, vaan merkittävä pilotointi. Vaalit järjestetään, jotta saadaan valittua uudet maakuntavaltuustot edustamaan uutta hallinnon tasoa. #Makuvaalit-julkaisussa tutkijat, poliitikot, viranhaltijat ja toimittaja kirjoittavat näkemyksiään maakuntauudistuksesta ja maakuntavaaleihin valmistautumisesta. Julkaisussa esitetään kriittisiä arvioita ja konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.
Selvitykset
Esimakua makuvaaleista
Mitä voidaan sanoa vaaleista, jotka järjestetään ensimmäisen kerran? Maakuntavaalit käydään näillä näkymin ensi syksynä, mutta kansaa ei kiinnosta. Ehkä ei oikein poliitikkojakaan, eikä varsinkaan mediaa. Tylsät vaalit ovat merkittävä ongelma. Muutenkin rapautumisesta parjattu poliittinen järjestelmämme ei kestä sitä, että maassa järjestetään vaalit heikolla osallistumisasteella. Äänestysaktiivisuus on oiva mittari edustuksellisen demokratian toimivuudesta. Havainnot vaalikiinnostuksen vajeesta johtivat Ajatuspaja Toivossa työstämään #Makuvaalit – pientä hienosäätöä maakuntavaaleihin -julkaisun. Elokuussa syntynyt idea on nyt marraskuun lopussa julkaisukunnossa. Ajatuspajan toiminnassa parasta on mahdollisuus nopeaan tempoon.
Kommentit
Demokratia on löysä argumentti
Poliittinen osallistuminen ei missään nimessä ole vain äänestyskoppiin asettumista, vaan se lähtee siitä, että järjestötyö, ehdokkuus, kampanjointi ja luottamustehtävät herättävät kansalaisissa innostuksen lähteä mukaan vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Mitä useampi on mukana politiikan tekemisessä, sitä paremmin tietoisuus yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta leviää. Jos äänestysaktiivisuutta halutaan nostaa ja edustuksellisesta demokratiasta pitää kiinni, puoluelähtöisestä osallistumisesta pitää tehdä houkuttelevaa ja mielenkiintoista.
Kommentit
Puolueiden kaupunkikannatus
Puolueiden kaupunkikannatus on analyysi vuoden 2017 kuntavaaleista yli 100 000 asukkaan kaupungeissa. Puolueiden välillä on merkittäviä eroja valtakunnallisen ja kaupunkikannatuksen välillä. Kaupungitkaan eivät ole lainkaan samanlaisia. Analyysi haastaa keskustelemaan ehdokaslistojen pituudesta – ovatko pitkät listat demokratian edellytys vai sittenkin poliittisen osallistumisen hidaste?
Analyysit
”Poliittinen kokemus katsotaan hakijalle eduksi.”
Keskustelu poliittista virkanimityksistä on kiusallista seurattavaa. Poliitikot kiemurtelevat, rekrytoitavat häkeltyvät, kommentaattorit kiehuvat ja kansalaiset etääntyvät. Politiikan arvostus laskee ja joku ehdottaa jo virkamieshallitusta demokratiaa paikkaamaan.
Kommentit
Miehet lakanakaupoille
Hallitusta pidetään kaikkivoipaisena hyvässä ja pahassa. Vanhemmuuden ja työmarkkinoiden tasa-arvoasioissa toiveet ovat nyt perhevapaauudistuksessa.
Kommentit
Gallup julkisuuden peilinä
Välillä hyvä ja tärkeä asia peittyy huonon sanavalinnan aiheuttaman kohahduksen alle. Näin kävi Antti Rinteelle, kun hän tiivisti huolensa alhaisesta syntyvyydestä sanaan ”synnytystalkoot”. Twitterissä tapaus kyllä synnytti talkoot. Moittivia kannanottoja, irvailevia twiittejä ja vitsejä vilisi päivän verran feedissä. Siihen oli helppo osallistua itsekin.
Kommentit
Sirkus
Perussuomalaiset aikoo nimetä Laura Huhtasaaren presidenttiehdokkaaksi. Ilta-Sanomat (4.8.) ennustaa vaaleista poliittista sirkusta. Näin käykin, jos uutisia tehdään ­populistiehdokkaan ulostuloista sitä mukaa, kun tämä viljelee niitä haastatteluissa, paneeleissa tai sosiaalisessa mediassa.
Kommentit